When the bloody war is over

Wijtschate

22/09/2017 tot 24/09/2017

  • Concert
When the bloody war is over

De voorstelling is een multimediaal spektakel; beeld , life muziek en pakkende verhalen nemen je mee voor een unieke belevenis. We schetsen de toestand in en rond de Messines Ridge vanaf de periode 1915 tot halverwege augustus 1917.Het voelt bij momenten aan alsof je zelf tussen de soldaten staat en de voorbereidingen van de Mijnenslag van op de eerste rij meemaakt. In een niet alledaagse ...

The SwighshiftWesthoek Consort met Nico LoggheYves BondueEdwin VanvinckenroyeKoor HooglandDirk ClementVideo-Art

De voorstelling is een multimediaal spektakel; beeld , life muziek en pakkende verhalen nemen je mee voor een unieke belevenis. We schetsen de toestand in en rond de Messines Ridge vanaf de periode 1915 tot halverwege augustus 1917.Het voelt bij momenten aan alsof je zelf tussen de soldaten staat en de voorbereidingen van de Mijnenslag van op de eerste rij meemaakt.

In een niet alledaagse omgeving, de kerk van Wijtschate, brengen we een multi-mediaal spektakel dat het verhaal vertelt van de toestand in de Wytschaete-bogen of Messines Ridge vanaf de periode 1915 tot juli 1917 waarna het front zich verplaatst, richting Passendale.
De oorlog is een loopgravenoorlog geworden waarin soldaten proberen te overleven mits de vele ontberingen die ze moeten ondergaan. Terwijl de soldaten in de “trenches” zitten worden op een hoger niveau beslissingen genomen om de “ridge” op te blazen. Door het graven van een tunnelsysteem worden op 23 locaties grote hoeveelheden ammonal geplaatst die ervoor moeten zorgen dat “the ridge” ,met daarop de vijand, worden opgeblazen.
Terwijl deze voorbereidingen volop bezig zijn gebeurt er ook wel wat in Ierland. De Irish Volunteers treffen voorbereidingen voor een gewapende opstand. In april 1916 nemen ze, samen met leden van de Irish Citizen Army, of het IRA, sleutelposities in Dublin in. Ze werpen barricades op, de Ierse Republiek wordt geafficheerd en publiek afgekondigd.
Achter het front zoeken de soldaten vertier en leute, maar zien we ook de eerste executies doorgaan.
De Australiërs en Nieuw-Zeelanders komen zich ondertussen ook vervoegen in de regio Mesen, langzaam maar zeker wordt Zero hour concreet.
Na de mijnenslag, waarbij Wijtschaete wordt bevrijd door de Ieren, Mesen door de Nieuw Zeelanders en de Britten trekken de troepen op richting Passendaele, maar er zijn ook vele verliezen geleden.
Naast de vele soldaten die toen het leven lieten en nu begraven liggen op de ontelbare militaire begraafplaatsen ,elk met hun eigen kleine verhaal van toen, hun kleine goedheid, zonder getuigen, zonder triomf. Het zijn die gewone mensen, de soms “simpele zielen” die ons doen geloven dat ondanks de verschrikkingen die de mens veroorzaakt in naam van het Goede,die kleine goedheid overeind blijft.
Nu resten ons nog enkel hun getuigenissen, die samen met de littekens in het landschap, dat zich na 100 jaar langzaam heeft hersteld, ons blijvend doet terugdenken aan wat honderd jaar geleden gebeurd is. Een hele tijd, maar ook weer niet, want op vandaag moeten we terug leren leven met vluchtelingen, aanslagen en oorlogen.
Dit verhaal wordt je gebracht door een groep mensen die je op een unieke manier meeneemt naar die tijd maar waarbij je constant heen en weer wordt geslingerd tussen vandaag en toen.
Het wordt een verhaal waarin sprekende beelden, creatief gemonteerd, begeleid door een resem van diverse uitstekende muzikanten en acteurs ,je laten beleven wat er honderd jaar geleden op deze eigenste plaats heeft afgespeeld.
Eric Flamand schreef het concept uit en is daarmee reeds aan zijn derde concert toe.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Koop een ticket

€10,0

Basistarief: € 10.00; Lions Event vrijdag: € 40

toerisme@heuvelland.be

Praktisch

vr 22 september 2017 van 20:30 tot 20:30 za 23 september 2017 van 20:00 tot 20:00 zo 24 september 2017 van 18:00 tot 18:00

Kerkplein 2, 8953 Wijtschate

RoutebeschrijvingRoute planner De Lijn
When the bloody war is over
Wijtschate Kerkplein 2, 8953 Wijtschate West-Vlaanderen
€10,0

Boek je verblijf

vb. 21-08-2017
vb. 21-08-2017