ComingWorldRememberMe

Expo 600.000 beeldjes - 600.000 namen

Ervaar vanaf april 2018 de indrukwekkende land-artinstallatie ComingWorldRememberMe in het provinciedomein De Palingbeek in Ieper.

Deze installatie strekt zich uit over het niemandsland en The Bluff, een van de zwaarst bevochten plekken van de Eerste Wereldoorlog. De 600.000 beeldjes krijgen een plaats tussen drie grote kunstwerken van kunstenaar Koen Vanmechelen.

600.000 Dog Tags

Tienduizenden mensen uit Vlaanderen en de rest van de wereld hielpen ComingWordRememberMe tot stand komen: samen maakten ze 600.000 beeldjes. Bij elk beeldje hoort een dog tag, het universele identificatiesysteem voor frontsoldaten. De dog tags combineren telkens de naam van een WOI-slachtoffer met de naam van een maker van een beeldje. Elke dog tag verbindt zo letterlijk het verleden met het heden.

Een doorzichtig werk van kunstenaar Koen Vanmechelen biedt plaats aan de 600.000 dog tags. De namen van de oorlogsslachtoffers komen uit 'De Namenlijst'. Het In Flanders Fields Museum in Ieper stelde deze digitale lijst met alle slachtoffers van WOI in België samen.

Een indrukwekkend uitzicht

Het doorzichtige kunstwerk met de 600.000 dog tags krijgt een plaats in het paviljoen aan de start van het wandelparcours rond de land-artinstallatie. Het verenigt er letterlijk de verschillende nationaliteiten en generaties in de herdenking. Het engagement van al de betrokken mensen maakt van de land-artinstallatie een grens- en generatieoverschrijdend symbool van vrede.

Van april 2018 tot eind 2018 kunt u bij uw bezoek aan het paviljoen een wandeling starten. Langs een deel van het wandeltraject hoort u op verschillende rustpunten oorlogspoëzie. De wandeling eindigt op de uitkijkbrug met een bijzonder uitzicht over de indrukwekkende land-artinstallatie.

Wat na ComingWorldRememberMe?

Door het karkater van de locatie kan de volledige land-artinstallatie maar tijdelijk in het provinciaal domein De Palingbeek blijven staan. De dog-tags met de namen van oorlogsslachtoffers en peters en meters krijgen wel een definitieve plaats op het Niemandsland.

De organisatoren streven ernaar om de beeldjes na afloop van de expo op een respectvolle manier te verwijderen. Eind 2018 krijgen eerst alle peters en meters de kans om een beeldje uit de installatie op te halen. Voor de resterende beeldjes zoeken de initiatiefnemers een museale bestemming op verschillende locaties, zowel in België als in het buitenland.

Plan uw bezoek

Welkom
De toegang tot het provinciaal domein en de land-artinstallatie zijn gratis. Zowel individueel als met een groep kunt u het domein van zonsopgang tot zonsondergang vrij bezoeken. Komt uw groep met de bus? Dan reserveert u best vooraf een parkeerplaats en tijdslot via cwrm@vzwkunst.be
Geef ook andere bezoekers de kans om de installatie vanop de uitkijkbrug te bekijken: beperk hier op drukke dagen de tijd van uw bezoek.

Bereibaarheid
U kunt de parking van het provinciaal domein gemakkelijk bereiken met de auto, de bus en de fiets.

Toegankelijkheid

De wandeling rond de installatie loopt over graspaden, houten vlonderpaden en verharde paden. Bij regenweer kan de ondergrond er dus drassig en modderig bij liggen. Het rechtstreekse pad naar het uitkijkpunt is wel volledig verhard.
Het deel van het parcours waarop u poëzie kunt beluisteren, bevat een trapMet een rolstoel of een buggy moet u hierdoor halverwege omkeren. De structuur van het gebied maakte andere oplossingen jammer genoeg onhaalbaar.

 

Parking

Parking Palingbeekstraat 18, 8902 Zillebeke
Bij deze grote parking aan de domeiningang vindt u een cafetaria en openbare toiletten. Er is ook een fietsenstalling en een beperkt aantal plaatsen voor bussen. Busplaatsen kunt u dus best reserveren via cwrm@vzwkunst.be

Parking Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke
Deze tweede parking ligt aan het bezoekerscentrum van domein De Palingbeek. Reken van hieruit op een wandeling van 30 minuten tot aan de installatie.

 

Agenda

Op vrijdag 30 maart 2018 opent de land-artinstallatie voor het publiek. Het programma van dit openingsweekend leest u vanaf maart 2018 op de website. 

Opbouw expo ‘600.000 beeldjes – 600.000 namen’ in provinciedomein De Palingbeek (Ieper) gestart, zie persbericht van 6 februari 2018 bij bijhorende documenten.

Activiteitenaanbod voor bezoekers

Samen met Toerisme Ieper en Westtoer voorziet BC De Palingbeek dit jaar in het kader van CWRM een extra activiteitenaanbod voor de bezoekers. Meer info kan je vinden op de website van BC De Palingbeek.

Voor scholen?
Bij bijhorende documenten, hiernaast, vind je de folder van het educatief aanbod of op de website van WOI in de klas.

Foto: © Stad Ieper (Toerisme Ieper) – Jan Dhondt (BAD)

 

bezoekersaanbod BC De Palingbeek

Contact

www.cwrm.be / cwrm@vzwkunst.be
#600000

Volg ComingWorldRememberMe op Facebook en Instagram.

Hiernaast, bij bijhorende documenten, vind je diverse persdossiers.