De Haan - Studio Orka

Locatie: Spioenkop Wenduine (parking: Tramhalte, Leopold II-laan, De Haan)
Timing: doorlopend van 17u tot 21u

Studio Orka

1914

Gebaseerd op de historische context van de bootvluchtelingen in 1914 construeert Studio ORKA een fictief verhaal over een jonge vrouw (gespeeld door Ilse De Koe) die op zoek gaat naar haar verleden. Haar overgrootvader was componist, die tijdens de oorlog met zijn gezin moest vluchten naar Groot-Brittannië, maar uiteindelijk kon hij niet mee. De man vreesde voor de overtocht op kleine bootjes in de woeste zee. Om de ziel van de zee te bedaren, componeerde hij een muziekstuk en maakte hij een reuzegroot muziekorgel.

 

Muziekorgel

De boot waarop het orgel verborgen was, werd helaas gebombardeerd en het unieke orgel zonk diep weg in de zee. Maar de jonge vrouw vindt brieven terug van haar overgrootvader en is vastberaden het orgel terug te vinden. Ze gaat ten rade bij een professor musicoloog uit Gent (gespeeld door Wouter Bruneel) . Na het bergen van het orgel proberen ze het terug in werking te krijgen en de partituren te ontleden. Maar daar hebben ze het publiek voor nodig. Samen met de aanwezige kinderen zoeken ze naar de ontbrekende onderdelen van het orgel zodat de jonge vrouw de muziek die haar overgrootvader componeerde terug te kunnen horen.

Kinderen

Families krijgen in groepen toegang tot de site en zijn er, samen met de vorsers/onderzoekers, getuige van de opgraving en het terug opstarten van het orgel van maar liefst 5 meter hoog. De jonge vrouw hoort samen met het publiek uiteindelijk voor het eerst de klanken die haar grootvader componeerde.

Artistieke creatie

Studio Orka olv Martine Decroos.

Met/van Ilse La Vache, Wouter Bruneel, Philippe Vande Velde, Koen Demeyere, Decroos Martine, Benjamin Boutreur en brassband Gent o.l.v. Lieven Dobbelaere.