Overige programmatie

UN|SETTLED - 30.06 TOT 31.08

Vrijstaat O., Zeedijk, Oostende

KAAP UN|SETTLED AAN ZEE - Zomerkaffee met concerten en installaties
De zomer van KAAP, dat is uitblazen in een sfeervol leescafé en elke vrijdagavond muzikale ontdekkingen doen. Maar het gevoel van ontheemding is ook hier niet ver te zoeken. Zo kun je in het kaffee je eigen ontwortelingsproces meten, aan de hand van de fascinerende geluidinstallatie Migrating Dialogues.

Infowww.unsettled.be

STAD POPERINGE - 30.06 TOT 16.09

Gasthuiskapel, Gasthuisstraat 1a, Poperinge

Heelkracht/Healing
De tentoonstelling HEELKRACHT / HEALING brengt voor het eerst het verhaal van de Belgische verpleegsters tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een van hen is gravin Maria van den Steen de Jehay. De gravin is in Poperinge de drijvende kracht achter het Elisabeth Hospitaal. Bij vriend en vijand staat ze bekend als de majoor van Poperinge. De hele oorlog lang ontfermen zij en haar verpleegsters zich over burgers en soldaten. Het devies: soms genezen, dikwijls verlichten, altijd troosten. Het is ook het leidmotief voor de vier hedendaagse kunstenaars die deze zomer in de Gasthuiskapel resideren. Vier vrouwen geven hun artistieke visie op de thema’s sterfelijkheid, lichamelijkheid, heelkracht en troost.

Infowww.poperinge14-18.be

STAD POPERINGE - 05.07

Burggraaf Frimoutpark

Onthulling kunstwerk Dienen/To Serve
In de zomer van 2018 krijgt het kunstwerk ‘Dienen/To Serve’ een permanente plaats in het stadspark van Poperinge. De Nederlandse kunstenaar Anno Dijkstra wil de voorbijganger doen nadenken over heldendom. Wie krijgt een standbeeld en wie niet? De sokkel is gekanteld en nodigt je uit om te kijken, tot in het hoofd van de soldaat. Wat zie je? Twijfel, moed, eerzucht of enkel duisternis?

Infowww.poperinge14-18.be

VZW SAMO PRAVO - 05.07 & 16.07

DO 05.07 / 20u - Budascoop, Kapucijnenstraat 10, Kortrijk
MA 16.07 / 20u - Theaterzaal, Zeelaan 21, De Panne

Documentaire - Einddagen der Mensheid
Oorlog is van alle tijden, en achter elke oorlog schuilt een andere. De herdenking van de Grote Oorlog, honderd jaar geleden, roept vragen op over het wezen van oorlog en vrede. Getuigenissen van slachtoffers over recente conflicten van over de hele wereld vertellen ons iets over onze eigen geschiedenis.
Deze documentaire is het sluitstuk van een vijfjarig project, waarin de herdenking van WO I in de Westhoek geconfronteerd wordt met recente oorlogsgeschiedenis.

Infowww.einddagendermensheid.net

ROESELAARS KAMERKOOR - 06.07 TOT 08.07

De Spil, H. Spilleboutdreef 1, Roeselare

Verboden gebied - Vrouw in Niemandsland
Een meerstemmige monoloog van Erwin Mortier over de ontreddering, de ontwaarding en de onttakeling van alle menselijkheid die de oorlog met zich meebrengt. Nellie, een Engelse oorlogsverpleegster, getuigt over de gruwelen van de oorlog en verlangt naar een andere wereld waar vrede aanbreekt. De muziek verklankt en creëert een hoopvol einde.

De voorstellingen worden vergezeld van een preludium, een beeldverhaal, met historische beelden en striptekeningen van oorlogstaferelen.

Info
www.despil.be/e3011/verboden-gebied-vrouw-in-niemandsland
www.roeselaarskamerkoor.be

KANTATELIER KERSECORF - 10.08 TOT 26.08

College Ieper, Bollingstraat (ingang via Grote Poort), Ieper

Expo Warlace@kantieper
Warlace@kantieper’ toont kant dat geklost werd in 14-18 in en rond Ieper, de enige broodwinning voor de dames in die tijd. Unieke stukken oorlogskant uit privécollecties en musea met hun typische kenmerken worden tentoongesteld en beschreven. Daarnaast wordt hedendaags kant met het thema oorlog tentoongesteld vanuit de kantklosgroep ‘De Kersecorf’, samen met hedendaags kant en textiele werken van de kunstacademie Poperinge, schilderijen in het oorlogsthema van de schilder Gruwier (Talbothouse) en authentieke foto’s van de jaren 1914–1918 van de vereniging ‘Ieper verbeeldt’.

Infowww.kantatelierdekersecorf.be

HET ENTREPOT - 17.08

De Tank, Burg 4, Brugge

Cut the Crap #5: Fast Forward
Het Entrepot nodigt opnieuw twee internationale artiesten(duo's) uit voor het vijfde en laatste luik van het residentieprogramma Cut The Crap. De Roemeense artiest Daniel Djamo en het Italiaanse duo Alice Ciresola en Simone Basani werken twee maanden lang in De Tank, de atelierwerking van Het Entrepot. Rode draad doorheen hun residentie is het thema ‘Fast Forward’ dat inzoomt op positief toekomstdenken en de heropbouw van een cultuur.
Op vooruitkijken en heropbouwen van een land. De afsluiter van hun residentie is de gezamenlijke finale expo op vrijdag 17 augustus.

Info:  www.hetentrepot.be

REKKEM TOEN - 17.08 TOT 19.08

Lokaal Dienstencentrum/Cultuurcentrum Dorphuis, Plaats 30, Menen/Rekkem

Bezetting en bevrijding Rekkem
Een nieuwe kijk op de bezetting van Rekkem tijdens Wereldoorlog I. Archiefmateriaal en overgeleverde verhalen spijzen de tentoonstelling ‘Rekkem en Bezetting’ (doorlopend van 17 t.e.m. 19 augustus) over dit bezet dorp.
Op vrijdag om 20u concerteert de folkgroep Folky Towers.

Info: www.rekkemtoen.be

 

GEMEENTE ANZEGEM - 19.08

ZO 19.08 / 13u30 tot 18u - Theaterparcours op 8 locaties
ZO 19.08 / 21u - Premiere Slotspektakel, Site Kleine Kluis, Gijzelbrechtegemstraat 42, Anzegem

Vuurlinie - Anzegem bevrijd
Op 8 locaties brengen lokale toneelgroepen evocaties van aangrijpende scènes uit de plaatselijke oorlogsgeschiedenis. De toeschouwer krijgt een beeld van wat de Groote Oorlog heeft betekend en van wat oorlogsgeweld overal met mensen doet.
Het multimediaal slotspektakel roept ons op om dergelijke gruwel in de toekomst te vermijden.
De kunstzinnige herdenkingsvoorst. WAR-RIG, de spelnamiddag voor jeugdbewegingen op 15.08 én de themadagen op 10 & 11.09 voor alle leerlingen van alle lagere scholen in Anzegem, zijn spin-offprojecten van ‘Vuurlinie - Anzegem Bevrijd’.

Infowww.anzegem.be/vuurlinie

DE KLANKBERG - VANAF 19.08

ZO 19.08 / 15u - Parochiezaal, Watou
ZA 08.09 / 20u - Muziekcentrum, Dranouter
VR 28.09 / 20u - Vleeshuis, Ieper
ZO 11.11 / 15u - OC De Kwelle, Alveringem
WO 14.11 / 20u - CC De Leest, Izegem
ZA 15.12 / 20u - Het Bedrijf, Oostduinkerke

Wim speelt na de Oorlog
Een soloconference geschreven en gespeeld door Wim Chielens. De vertelling heeft plaats op de oudejaarsmiddag van het jaar 2025. De 1000-jarige storm is over West-Vlaanderen geraasd, de kust ligt aan de rand van Ieper. De hele Westhoek, het IJzerfront, is in zee verdwenen. Wim vertelt zijn verhaal aan Kaluwa, een Oegandees meisje dat op zoek is naar sporen van de Grote Oorlog, omdat ze zelf een kind uit een oorlogsconflict is. Een monoloog over de zin van herdenken, ook na 2018...

Infowww.wimspeeltnadeoorlog.wordpress.com

 

KON. SCOUTSHARMONIE BRUGGE - 24 & 25.08

Burg, Burgplein, Brugge

Scoutsharmonie Sint-Leo - Song of Freedom - De Lange weg van de Oorlog naar Vrede
Song of Freedom gaat over internationale verstandhouding, hoop op vrede en betrokkenheid van de jeugd. Het is een multimediaal concert met muziek uit de Eerste Wereldoorlog tot vandaag, aangevuld met poëzie, choreografie, beelden en kalligrafie.
Het thema van oorlog en vrede wordt tijdens het concert verder toegelicht met korte bindteksten en een gratis historische brochure.

Info: www.scoutsharmonie.be

GEMEENTE LANGEMARK-P. - 31.08 TOT 02.09

Boerderij D'Hallewin, Ieperstraat 4, Langemark-Poelkapelle

Broers
12-09-1917, Roosdael. De broers Jules en Camiel Mersy kunnen eindelijk, na 3 jaar front en lang gemis, samen in verlof naar hun familie in Orthez. 8-11-1917, Vinkem. Aimé Nollet, deel uitmakend van een speciaal contingent ‘17, ontmoet zijn broer Arthur. 
Die is al drie jaar aan het front. Op het moment dat ze elkaar vinden, slaat het noodlot toe. Hun verhaal is de basis voor het vertelconcert ‘Broers’.

Infowww.langemark-poelkapelle.be

VL. YACHTHAVEN NIEUWP. - 31.08 TOT 02.09

Watersportlaan 11, Nieuwpoort

Concert op het water: Every end means a new start
Een uniek concert òp het water in de jachthaven van Nieuwpoort, de stad waar in 1914 de agressor een halt werd toegeroepen.
Vanop een tribune aan de rand van het water genieten jong en oud van dit drijvend muzikaal spektakel van drie zeer uiteenlopende muziekgenres. De Koninklijke harmonie St.-Cecilia Eksaarde brengt er samen met de Nieuw-Zeelandse Ngati Ranana (Maori) en Feniks Taiko (Japans drumspektakel) de ‘Nooit Meer Oorlog’- boodschap met de universele taal van de muziek.

Infowww.vynieuwpoort.be

 

GEMEENTE ANZEGEM - 08.09

GC De Stringe, Ommersheimplein 5, Anzegem

Vuurlinie Anzegem Bevrijd
In het kader van het project ‘Vuurlinie - Anzegem Bevrijd’ (zie ook pag. 29) brengen de leerlingen en leerkrachten van de Kunstacademie, in een gebalde voorstelling, een kunstzinnige herdenking met verwijzing naar de site van het voormalige Duits kerkhof. Daar kun je ook voor een gidsbeurt langsgaan. De symboliek van deze plek dient om een krachtige en hoopvolle vredesboodschap door en voor jongeren te vertolken.

Info: www.anzegem.be/vuurlinie