secundair onderwijs

educatieve pakketten

Binnen GoneWest willen we jullie wijzen op een aantal beklijvende schoolvoorstellingen en boeiende thema's die een educatieve vertaalslag krijgen.

Schoolvoorstellingen

Wil je met je klas graag deelnemen, dan verdienen drie beklijvende voorstellingen zeker jouw aandacht : 'Achter het Westelijk Front', 'Käthe's Kant van de oorlog' en 'Cher ami'. Hier vind je meer informatie over deze schoolvoorstellingen, die zeker de moeite waard zijn om opgenomen te worden in het programma voor het volgende schooljaar 2016-2017.

Download hier de pdf-versie.

 

Memorydate

Jongeren van diverse origine ontmoeten elkaar op een herinneringsplek uit WO I. We gebruiken deze oorlog als kapstok om hun kritische zin aan te wakkeren en onverschilligheid tegen te gaan. Door in het verleden te duiken, denken we ook na over vandaag en de toekomst. GoodPlanetBelgium begeleidt de workshops die de jongeren dichter bij elkaar brengt. Productiehuis Het Peloton maakt kortfilms die opgenomen worden in de werking van het In Flanders Fields Museum, Museum aan de IJzer, Memorial Museum Passchendaele 1917, Bezoekerscentrum Westfront en Talbot House.

Organiseer zelf een memorydate samen met een WO I-museum! Hier vind je meer info.

Filmeducatie rond thema grens

De jaarthema's waarrond GoneWest werkt in 2014 en 2015 waren 'grens' en 'gas'. Deze  thema's lenen zich uitermate tot een educatieve vertaalslag. Met filmeducatie rond  het thema grens, kan je direct vakoverschrijdend aan het werk in de klas. Lessen in het Donker biedt je tal van de inspirerende filmvoorstellen.

Download hier de pdf-versie

Educatief pakket - vrouwen in WOI

'De ZIJkant van de Oorlog. Opmerkelijke vrouwen in het hart van WO I'
Het pedagogisch dossier kan gebruikt worden om het thema 'gender' te integreren in een les over WO I. Man-vrouwverhoudingen hebben een duidelijke historische dimensie. Iets waar de ambassadrices (Lieve Blancquaert, Joanie de Rijke, Jennie Vanlerberghe en Marleen Temmerman) van 'De ZIJkant van de Oorlog' heel sterk mee bezig zijn. Op mothersforpeace.be vind je bijvoorbeeld ook lespakketten over vrouwen in Oost-Congo en Afghanistan.

De persoonlijke verhalen van de vrouwen uit 'De ZIJkant van de Oorlog' zijn erin verwerkt en worden verbreed naar algemene genderthema's.  Hier vind je pedagogisch dossier.

Educatief pakket Woordfront

Naar aanleiding van het participatieproject 'het Woordfront' op 18/04/2015 in Tielt, waarbij de slachtoffers van de eerste gasaanvallen herdacht werden met een tekst van schrijfster Saskia De Coster, is er ook een educatief pakket 'Toen gifgas nog een goed idee leek…' ontwikkeld.  In deze presentatie krijg je naast een korte duiding, ook een didactische uitwerking voor de lessen Nederlands, Plastische Opvoeding, geschiedenis en PAV/MAVO. 'Bezette Stad' is een creatieve les, waarbij vooral gewerkt wordt rond gedichten. Het rollenspel 'Chemische wapens  zijn verboden in tijden van oorlog' is een les, die zich focust op het leren argumenteren. ​

Download hier de presentatie.

De film Cafard

1914. Terwijl Jean Mordant de wereldtitel worstelen behaalt, wordt zijn jonge dochter Mimi in Oostende verkracht door Duitse soldaten. Jean zweert dat hij het onrecht zal wreken en neemt dienst in het prestigieuze ACM-korps, de allereerste tankdivisie ter wereld. Zeer tegen zijn zin wordt hij meegesleurd in een odyssee rond de wereld. Deze dramatische reis zal zijn wereldbeeld voorgoed hervormen.

Klik hier voor het educatief aanbod.

Educatief filmproject WOI op tablet

Het doel van het educatieve project is om leerkrachten en leerlingen aan de hand van een voorbereiding in de klas een overzicht te geven van wat er over WOI aanwezig is in de Westhoek en ze enthousiast te maken om een uitstap te plannen.  In het kader van de herdenking van WOI kunnen de jongeren zelf een filmproject maken en moeten daarvoor bepaalde kritische en creatieve keuzes maken.  Ze maken gebruik van de methodiek 'digital story telling'.  De provincie West-Vlaanderen ontleent gratis een koffer met 10 tablets met het filmproject erop.  Het filmproject '14-herd18' kan je terugvinden in de appstore en de google playstore door '14-herd18' in te tikken.

Klik hier voor meer info.

 

Schoolmatch Easier 1418

Voor Vlaamse scholen, die een uitwisseling willen opstarten met een Australische school of een andere buitenlandse school is er een online tool, waar je je als geïnteresseerde school kan op registreren: http://www.schoolmatch.easier1418.eu/

Contactinfo

Heidi Timmerman:
heidi.timmerman@west-vlaanderen.be
051/51 94 33