Vredeseducatie

Vredeseducatie

De provincie zet via het netwerk Oorlog en Vrede al geruime tijd in op het aspect van duurzame en kwaliteitsvolle herinneringseducatie.  Binnen GoneWest, de artistieke herdenking van WOI in de provincie West-Vlaanderen, zijn er diverse educatieve pakketten uitgewerkt.

 

Toetssteen 14-18

Naar aanleiding van de herdenking 2014-2018 is het belangrijk om enthousiaste mensen, die een project rond WOI hebben of willen opstarten te ondersteunen.  Daartoe ontwikkelden we de Toetssteen '14-18'.  Het is een werkinstrument en/of leidraad om een project herinneringseducatie tot een goed einde te brengen.  Herinneringseducatie steunt op drie zeer belangrijke aspecten: (1) kennis en inzicht, (2) empathie en verbondenheid (3) reflectie en actie.  Door middel van valkuilen, ideeën, kansen en concrete onderwijsprojecten gaan we dieper in op deze drie aspecten.  We koppelen voor het onderwijs daar ook de eindtermen aan vast. 

Klik hier om een digitale versie van de Toetssteen te downloaden. De gedrukte versie kan je bestellen via het Tolhuis.

Wegwijzer WOI

Raak je de weg kwijt in het aanbod van WOI?  Zoek je een duidelijke overzichtelijke kaart om het landschap van WOI te verkennen?  Dit is een site waar de bezoeker uitgebreid kan zoeken tussen alle mogelijke contents (concrete projecten, sites en monumenten, boeken, websites,...) die rond WOI worden uitgebracht in de provincie Antwerpen en West-Vlaanderen.  Het is de bedoeling dat deze site nog wordt uitgebreid naar het volledige Vlaamse gebied.  De bezoeker kan zoeken aan de hand van 4 grote onderdelen, namelijk thema, tijdslijn (specifiek WOI), doelgroep en geografisch.  Eenmaal een item gekozen, worden de linken tussen de verschillende contents getoond.

Ontdek met je klas WOI

Deze brochure bundelt inspirerende initiatieven in verschillende gemeentes en steden rond de Eerste Wereldoorlog. Wijk af van de platgetreden paden en stel aan de hand​ van deze brochure je eigen WOI-uitstap samen.   Wat vind je nog terug in deze brochure?  Tips om een herdenkingsplaats te bezoeken, lesmateriaal als voorbereiding op een uitstap, interessante websites, wat doen de erfgoedcellen rond WOI, alternatief vervoer, hoe een meerdaagse uitstap organiseren en tenslotte verwijzen we graag naar het unieke beeldjesproject.

Klik hier voor de digitale versie, gedrukte versie te verkrijgen via het Tolhuis.

Ganzenbord WOI

Dit Ganzenbord heeft als basisthema 'loopgraven tijdens WOI'.  Ontdek aan de hand van dit spel en aangeboden dagboekfragmenten hoe het er 100 jaar geleden in de loopgraven aan toe ging.  Een gedrukte versie kan bij het Tolhuis besteld worden. Het Ganzenbordspel kan ook gedownload worden via een link naar dropbox

 

Bordspel 'This is not a game'

This is not a game is een bordspel waarbij leerlingen zich inleven in het verhaal van een vluchteling. Voor leerlingen derde graad basisonderwijs, alle graden secundair onderwijs volwassenonderwijs. Er zijn 14 vluchtelingen, die leefden tussen de middeleeuwen en het heden. Zij brengen hun waargebeurde verhaal over hun tocht naar en uit ons land. Leerlingen verkennen via verhaalkaarten en doe-opdrachten het parcours van de vluchtelingen. Zo krijgen kinderen en jongeren inzicht in wat vluchten is, maken ze kennis met enkele basisbegrippen en ontdekken ze spelenderwijs de impact van vluchten. In de speldoos zitten alle nodige materialen, geschikt om te spelen met je klas.

Prijs: 25 €, reductietarief 10 € voor West-Vlaamse scholen. Bestellen via de webshop.