Waterfront

Wat is het Waterfront?

Het Waterfront wordt de opener van de editie 2018 en vindt plaats over een afstand van bijna 27 kilometer, van de havengeul in Zeebrugge tot de havengeul in Oostende, op vrijdag 29 juni 2018. Het evenement wil vooral de aandacht vestigen op de toekomst, de hoop, verzoening, vergeving en het herbeginnen als mensdom na een catastrofe. 

Inschrijvingen vanaf 20 februari 2018.

6.000 vrijwilligers

In 1918 eindigde de eerste Wereldoorlog. 100 jaar later komen we samen tijdens het Waterfront om de toekomst, de hoop en de verzoening te vieren. Beleef een unieke ervaring en vorm samen met 6.000 participanten het Waterfront op vrijdag 29 juni 2018 om 19u. Van de havengeul in Zeebrugge tot de havengeul in Oostende vormen 6.000 mensen een 21 kilometer lange ketting. Ze houden een bootje vast op het water en pennen er een hoopvolle ‘boot’-schap op voor de toekomst. 

Medewerking 5 kustgemeenten

De kustgemeenten Brugge, Blankenberge, De Haan, Bredene en Oostende hebben elk een gemeentelijke coördinator aangesteld om alles mee in goede banen te leiden.

Op vijf locaties zullen voorstellingen op en rond de zee plaatsvinden.

Artistieke medewerking Radio Gaga

Het geheel is artistiek in handen van Joris Hessels en Dominique Van Malder, de makers van Radio Gaga (Canvas) en filmregisseur Peter Monsaert.

Joris en Dominique zullen voor en tijdens het Waterfront met participanten gesprekken voeren over hun ‘boot’-schappen en verhalen, Peter regiseert de live-uitzending en samen cureren ze tegelijk de vijf voorstellingen op en rond de zee. 

Medewerking Howest en VIVES

Net zoals bij het Kraterfront kan de Provincie voor dit project op de medewerking van scholen rekenen: studenten van de bachelorrichtingen ‘ontwerp- en productietechnologie’ (hogeschool VIVES) en ‘Industrieel Productontwerpen’ (hogeschool Howest) zullen de bootjes ontwerpen.

Zij kregen de opdracht een bootje te ontwerpen dat vervaardigd wordt uit volledig ecologisch materiaal, dat kan beschreven worden, waterbestendig is en dat gebruiksvriendelijk opgebouwd kan worden door de participanten. De studenten werken nu reeds met 8 prototypes die uitgebreid getest worden. Eind 2017 wordt het uiteindelijke bootje geselecteerd en voorgesteld. Hiervan worden daarna ongeveer 3.000 stuks vervaardigd. 

Historische context

Door hun strategische ligging aan de Noordzee, tegenover het vrije Engeland, en tussen Frankrijk en Nederland, bleven heel wat Belgische kustgemeenten niet gespaard tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zeker in het oorlogsjaar 1918 kregen de kust het zwaar te verduren. Op 23 april 1918 vond een simultane Britse aanval op de havens van Oostende en Zeebrugge plaats, drie weken later kwam er een tweede aanval op de haven van Oostende met de HMS Vindictive. De drie aanvallen hadden tot doel de vaargeulen te blokkeren, zodanig dat Duitse U-boten niet meer zouden kunnen uitvaren. Toch mislukten alle drie de aanvallen.