Waterfront

Wat is het Waterfront?

Het Waterfront wordt de opener van de editie 2018 en vindt plaats over een afstand van bijna 27 kilometer, van de havengeul in Zeebrugge tot de havengeul in Oostende, op vrijdag 29 juni 2018. Het evenement wil vooral de aandacht vestigen op de toekomst, de hoop, verzoening, vergeving en het herbeginnen als mensdom na een catastrofe. 

Begin 2018 wordt de publieksoproep gelanceerd.

3.000 vrijwilligers

Naar analogie van het Lichtfront en het Woordfront zal het ruime publiek kunnen deelnemen: ongeveer 3.000 bootjes waar participanten ‘boot’-schappen op neerpennen zullen de waterlijn sieren.

Begin 2018 wordt de publieksoproep gelanceerd.

Op vrijdag 29 juni 2018 zal elke vooraf ingeschreven participanten een bootje ontvangen, net zoals de fakkeldragers tijdens het Lichtfront. Hij/zij beschrijft zijn bootje met zijn/haar individueelste emotie (bv. de naam van een familielid dat vluchtte naar Engeland, de naam van een geliefde, een vredesboodschap, een gedicht, enz.) en houdt het bootje vast in de waterlijn. 

Medewerking 5 kustgemeenten

De kustgemeenten Brugge, Blankenberge, De Haan, Bredene en Oostende hebben elk een gemeentelijke coördinator aangesteld om alles mee in goede banen te leiden.

Op vijf locaties zullen voorstellingen op en rond de zee plaatsvinden.

Artistieke medewerking Radio Gaga

Het geheel is artistiek in handen van Joris Hessels en Dominique Van Malder, de makers van Radio Gaga (Canvas). Filmregisseur Peter Monsaert staat hen bij.

Joris en Dominique zullen voor en tijdens het Waterfront met participanten gesprekken voeren over hun ‘boot’-schappen en verhalen. Ze maken een ‘Radio Gaga De Luxe’. En cureren tegelijk de vijf voorstellingen op en rond de zee. 

Medewerking Howest en VIVES

Net zoals bij het Kraterfront kan de Provincie voor dit project op de medewerking van scholen rekenen: studenten van de bachelorrichtingen ‘ontwerp- en productietechnologie’ (hogeschool VIVES) en ‘Industrieel Productontwerpen’ (hogeschool Howest) zullen de bootjes ontwerpen.

Zij kregen de opdracht een bootje te ontwerpen dat vervaardigd wordt uit volledig ecologisch materiaal, dat kan beschreven worden, waterbestendig is en dat gebruiksvriendelijk opgebouwd kan worden door de participanten. De studenten werken nu reeds met een 10-tal prototypes die uitgebreid getest worden. Eind 2017 wordt het uiteindelijke bootje geselecteerd en voorgesteld. Hiervan worden daarna ongeveer 3.000 stuks vervaardigd. 

Historische context

Door hun strategische ligging aan de Noordzee, tegenover het vrije Engeland, en tussen Frankrijk en Nederland, bleven heel wat Belgische kustgemeenten niet gespaard tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zeker in het oorlogsjaar 1918 kregen de kust het zwaar te verduren. Op 23 april 1918 vond een simultane Britse aanval op de havens van Oostende en Zeebrugge plaats, drie weken later kwam er een tweede aanval op de haven van Oostende met de HMS Vindictive. De drie aanvallen hadden tot doel de vaargeulen te blokkeren, zodanig dat Duitse U-boten niet meer zouden kunnen uitvaren. Toch mislukten alle drie de aanvallen.