Waterfront

Wat is het Waterfront?

Het Waterfront is de opener van de editie 2018 en vindt plaats over een afstand van 21 kilometer, van de havengeul in Zeebrugge tot de havengeul in Oostende, op vrijdag 29 juni 2018 om 19u. Het evenement wordt rechtstreeks uitgezonden op Canvas vanaf 19u en wil vooral de aandacht vestigen op de toekomst, de hoop en verzoening. 

De inschrijvingen zijn afgelopen.

 

6.000 participanten

In 1918 eindigde de eerste Wereldoorlog. 100 jaar later komen we samen tijdens het Waterfront om de toekomst, de hoop en de verzoening te vieren. Beleef een unieke ervaring en vorm samen met 6.000 participanten het Waterfront op vrijdag 29 juni 2018 om 19u. Van de havengeul in Zeebrugge tot de havengeul in Oostende vormen 6.000 mensen een 21 kilometer lange ketting. Ze houden per 2 een bootje vast op het water en pennen er een hoopvolle ‘boot’-schap op voor de toekomst. Elke deelnemer moet ouder dan 10 jaar zijn. Jongeren onder de 14 jaar moeten begeleid worden door een volwassene.

5 voorstellingen in 5 kustgemeentes

Op 5 locaties in de kustgemeenten Brugge, Blankenberge, De Haan, Bredene en Oostende zal een voorstelling op en rond zee plaatsvinden.

Zeebrugge: Giovanni Vanhoenacker
Blankenberge: Abattoir Fermé
* De Haan: Studio Orka
* Bredene: Cirq
* Oostende: Atelier Bildraum ism Muziektheater LOD en Art Shelter

Wil je meer informatie over de verschillende performances, klik hierboven op de locatie.

 

Artistieke curatoren

Het geheel is artistiek in handen van Joris Hessels en Dominique Van Malder, de makers van Radio Gaga (Canvas) en filmregisseur Peter Monsaert.

Joris en Dominique zullen voor en tijdens het Waterfront met participanten gesprekken voeren over hun ‘boot’-schappen en verhalen, Peter regisseert de live-uitzending en samen cureren ze tegelijk de vijf voorstellingen op en rond de zee.

Medewerking Howest en VIVES

Net zoals bij het Kraterfront kan de Provincie voor dit project op de medewerking van scholen rekenen: studenten van de bachelorrichtingen ‘ontwerp- en productietechnologie’ (hogeschool VIVES) en ‘Industrieel Productontwerpen’ (hogeschool Howest) zullen de bootjes ontwerpen.

Het Waterfront-bootje is geïnspireerd op een origami-bootje en is vervaardigd uit een duurzaam PVC-coated meerkleurig textiel met een glossy finish. Het bootje is anderhalve meter lang en weegt volledig geassembleerd maximaal vier kilogram. De studenten-ontwerpers dachten ook aan een ‘tweede leven’ voor het bootje in de vorm van een veelzijdige en comfortabele zitzak.  

bootje Waterfront

Historische context

Door hun strategische ligging aan de Noordzee, tegenover het vrije Engeland, en tussen Frankrijk en Nederland, bleven heel wat Belgische kustgemeenten niet gespaard tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zeker in het oorlogsjaar 1918 kregen de kust het zwaar te verduren. Op 23 april 1918 vond een simultane Britse aanval op de havens van Oostende en Zeebrugge plaats, drie weken later kwam er een tweede aanval op de haven van Oostende met de HMS Vindictive. De drie aanvallen hadden tot doel de vaargeulen te blokkeren, zodanig dat Duitse U-boten niet meer zouden kunnen uitvaren. Toch mislukten alle drie de aanvallen.

Klik hier voor meer info over de historiek van het Waterfront.

Contact

We zijn telefonisch bereikbaar van 9u00 tot 12u00 en van 13u30 tot 16u00 van maandag tot vrijdag op het nummer 051/51 93 42 of via email waterfront@west-vlaanderen.be