Woordfront - 18 april 2015

Provincie West-Vlaanderen lanceert nieuw participatieproject

Het Woordfront herdacht de dodelijke slachtoffers van de eerste gasaanvallen, op tekst van Saskia De Coster en muziek van Inne Eysermans (Amatorski).

Van de makers van het Lichtfront!

Tielt

De keuze om in Tielt het ‘Woordfront’ te ontwikkelen vindt haar oorsprong in de historische beslissing van de Duitse bezetter in de Kommandantur van Tielt. Het is immers in deze stad dat het dramatische bevel in 1915 viel om op industriële schaal mensen uit te roeien via scheikundige stoffen. Een beslissing die haar voorgaande niet kende en die terecht in 2015 op internationaal niveau door de Verenigde Naties en meer in het bijzonder door haar organisatie OPCW (Organisation for the Prohibibition of Chemical Weapons) wordt herdacht tijdens een internationale conferentie in Ieper op 22 april 2015.

Participatieproject

Met het ‘Woordfront’ heeft GoneWest symbolisch de dodelijke slachtoffers van de eerste geslaagde gasaanvallen herdacht .

In vier straten van Tielt (Hulstraat/Nieuwstraat – Karnemelkstraat/Hoogstraat – Sportlaan/Tramstraat – Ieperstraat) hebben telkens mensen naar elkaar toe gemarcheerd terwijl ze een tekst scandeerden volgens een bepaald ritme en op specifieke muziek. Elke groep acteerde een emotie: woede, angst, verdriet en hoop. 

De gescandeerde woorden en de vier groepen mondde uit op de grote markt van Tielt in een ‘woord’-apotheose. Het ‘Woordfront' duurde in totaal één uur, van 19 tot 20 uur. 

 

 

Op tekst van Saskia Decoster

Schrijfster Saskia De Coster zorgdevoor de tekst van het 'Woordfront'. Zij debuteerde in 2000 met de novelle Onder Elkaar  en in 2002 verscheen haar eerste roman Vrije Val . Haar recentste roman Wij en ik dateert van 2013. Ze stond al met verschillende boeken op de longlist voor de AKO-Literatuurprijs en de BNG-Literatuurprijs. De Coster schrijft ook theaterstukken, is columniste voor De Morgen en de Standaard en liet zich opmerken als beeldend kunstenaar. Ze is ook videaste, maakte kortfilms en bracht met Nicolas Provost een graphic novel uit. Ze is kernredactielid van het literaire tijdschrift Dietsche Warande & Belfort, nam deel aan festivaloptredens in Vlaanderen en Nederland en engageerde zich o.a. voor Amnesty International.

Op muziek van Inne Eysermans

De frontvrouw van de rockformatie Amatorski, Inne Eysermans, zorgt voor de muziek. Amatorski onstond in 2008 en kreeg voor het eerst bredere aandacht tijdens de finale van Humo’s Rock Rally in 2010. Hun single ‘Come Home’ scoorde goed.  Ze bevestigden met hun eerste fullcd ‘tbc’ (2011) en ‘From Clay to Figures’ (2014).  Amatorski staat voor een melancholische, mysterieuze sound. De fragiele stem van Inne Eysermans vertolkt de verhalende teksten. De band werkte in 2013 aan verschillende filmscores en het multimediale project ‘Deleting Borders’ in opdracht van De Singel. Voor GoneWest creëerden ze nieuw werk in het kader van de herdenking van De Onderwaterzetting in oktober 2014.    

(c) Gus & Stella