Zie ons de Mens

Lieve Blancquaert, Erwin Mortier en Currende

Fotografe Lieve Blancquaert en auteur en intendant van het literaire luik Stemmen en Plekken Erwin Mortier, slaan voor het literaire slotevenement de handen in elkaar met het gerenommeerde polyfonisch ensemble Currende onder leiding van Erik Van Nevel.

Literaire slothappening GoneWest

VR 17.08 - 20u en ZA 18.08 - 15u

Kerk priorij Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië, Sysen 8, Zedelgem

Vanuit drie invalshoeken - literair, muzikaal en fotografisch - groeit zeer organisch de voorstelling ‘Zie Ons, de Mens’, die de hoop/wanhoop uit het verleden verbindt met wie vandaag in verschillende landen en plekken op deze planeet hoopt op vrede, recht en rechtvaardigheid.

Theatraal, akoestisch en architecturaal biedt de priorijkerk van Bethanië de ideale ruimte voor deze ingetogen voorstelling, die de menselijke waardigheid en het streven naar transcendente waarden als vrede, gelijkheid en gerechtigheid centraal stelt.

Artiesten en partners

Vertellers: Lieve Blancquaert & Erwin Mortier
Dirigent: Erik Van Nevel
Tekst: Erwin Mortier & Lieve Blancquaert
Muziek: Ensemble Currende o.l.v. Erik Van Nevel 
Beeld: Uit archief van Flanders Field museum en Lieve Blancquaert
Partners: Gemeentebestuur Zedelgem en de Benedictijner zusterorde van Bethanië

 

Tickets en info

VVK = ADD € 12 / Korting -26j. = € 8

Gemeentehuis Zedelgem (onthaal), Snellegemsestraat 1, Zedelgem 050 28 83 30

Ticketreservatie tickets@zedelgem.be Online reservatie www.zedelgem.be/tickets

D. Hankey - vertaalproject E. Mortier

Donald Hankey (1884-1916) was een Engelse soldaat die zich vrijwillig bij het leger had aangemeld om te vechten aan het front in Frankrijk. Hij stierf tijdens de Slag aan de Somme.

Erwin Mortier koos dit meesterwerk als sluitstuk van het GoneWest vertaalproject.

'Donald Hankey is te vroeg gestorven. De oorlog heeft zijn schrijverstalent aangevuurd. Helaas heeft diezelfde oorlog dat talent in de kiem gesmoord. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Zijn getuigenis in taal is zijn pakkende gedenkteken geworden.' - Erwin Mortier

 

Donald Hankey - Student onder de wapenen

Donald Hankey was aan het begin van de twintigste eeuw in dienst bij het Engelse leger, maar nam ontslag om theologie te gaan studeren. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog meldde hij zich weer aan, na een oproep van Lord Kitchener aan soldaten om vrijwillig dienst te nemen. Tijdens zijn jaren aan het front in Frankrijk schreef Hankey essays over het dagelijkse leven in het leger. Zijn bescheidenheid en optimisme maken van deze persoonlijke getuigenis een tijdloos en waardevol oorlogsdocument. Voor Student onder de wapenen heeft vertaler Hans Kloos een selectie gemaakt uit de twee bundels die onder de naam A Student in Arms in 1916 en 1917 verschenen.


Paperback | 144 pag. | €19,99 | ISBN: 978 94 031 1940 3 | Ook verkrijgbaar als e-book

Oorspronkelijke titel: A Student in Arms