De route

84 km dwars door de Westhoek, van Nieuwpoort tot Ploegsteert

Het Lichtfront was de evocatie van de frontlijn zoals die tot stand kwam eind 1914. Het ging om een lijn van 84 km dwars door de Westhoek. De lijn doorkruiste het grondgebied van 10 gemeenten: Nieuwpoort, Diksmuide, Lo-Reninge, Houthulst, Langemark-Poelkapelle, Ieper, Zonnebeke, Heuvelland, Mesen, Komen-Waasten.

De Lichtfront route

Vuurwerkkunsten

Naast deze frontlinie van licht, waren er ook in negen van de betrokken gemeenten vuurkunstwerken  opgesteld, geïnspireerd op de historische achtergrond van negen historische plaatsen (het Sluizencomplex in Nieuwpoort, de IIzertorensite in Diksmuide, Drie Grachten in Houthulst, Hill 60 in Ieper, het Soldatenfriedhof in Langemark-Poelkapelle, Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke, Pool of Peace in Heuvelland, het voetbalveld in Mesen en Memorial to the Missing in Ploegsteert.).

Live op Canvas

Het lichtfront werd live gecapteerd door de VRT. Het geheel dat ongeveer 1 uur geduurd heeft, werd live uitgezonden op Canvas vanaf 19:00u. De tv-uitzending bracht de volledige vuurlijn in beeld, van Nieuwpoort tot in Ploegsteert. Het werd een combinatie van een artistiek evenement met historische commentaren en een reeks human intrest – verhalen.

Aansluitend 1ste concert GoneWest: Arno

Na het Lichtfront vond het eerste concert plaats van GoneWest. In Nieuwpoort, waar de sluizen van Veurne-Ambacht geopend werden en de IJzervlakte onder water werd gezet, trad de Belgische artiest Arno op. Arno bracht enkele nieuwe bewerkingen van gekende oorlogs- en vredesliederen en putte uit zijn enorme oeuvre. Met zijn mix van rauwe blues, etnische invloeden, rock, reggae en chanson, staat de Oostendse Arno Hintjens al jaren op het voorplan van de Belgische muzikale scène. Live garandeert hij een daverende en intense show, ondersteund door een rits klassemuzikanten. Dit openingsconcert werd dan ook een uniek evenement rond de peetvader van de Belgische muziek.