Lichtfront

17 oktober 2014: een uniek en groots participatief project

Op 17 oktober 2014 organiseerde de Provincie West-Vlaanderen een groots participatief project onder de naam Lichtfront. Deze evocatie was het startschot voor het cultureel herdenkingsprogramma GoneWest. Het Lichtfront evoceerde de frontlijn zoals die tot stand kwam in oktober 1914, na de onderwaterzetting van de IJzer vlakte en het luwen van de strijd na de Eerste Slag om Ieper.

Samen met 10.000 participanten lichtten we deze lijn door het landschap van de Westhoek terug op, over een afstand van 84km, van het strand in Nieuwpoort tot aan het Memoriaal to the Missing in Ploegsteert.

(c) Bart Heirweg

Vuurkunstwerken

De lijn van het Lichtfront doorkruiste het grondgebied van 10 gemeenten: Nieuwpoort, Diksmuide, Lo-Reninge, Houthulst, Langemark-Poelkapelle, Ieper, Zonnebeke, Heuvelland, Mesen, Komen-Waasten. Naast deze frontlinie van licht, ware er ook in de betrokken gemeenten artistieke vuurinstallaties opgesteld, geïnspireerd op de historische achtergrond van negen historische plaatsen (het Sluizencomplex in Nieuwpoort, de IJzertorensite in Diksmuide, Drie Grachten in Houthulst, Hill 60 in Ieper, het Soldatenfriedhof in Langemark-Poelkapelle, Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke, Pool of Peace in Heuvelland, het voetbalveld in Mesen en Memorial to the Missing in Ploegsteert.)

Namenlijst

Tijdens het Lichtfront startte de projectie van de Namenlijst. Een lijst van 600.000 namen van slachtoffers die vielen op Belgische bodem, ongeacht hun nationaliteit, ongeacht of het burgers of militairen betreft. Deze inclusieve lijst werd als een stille hommage geprojecteerd op drie iconische gebouwen in de Westhoek: op het Albert-I monument in Nieuwpoort, de IJzertoren in Diksmuide en de Belforttoren in Ieper.