De Namenlijst en GoneWest

Centraal thema

In het geheel van de eeuwherdenking krijgt De Namenlijst een centrale plaats in het In Flanders Fields Museum en binnen het cultuurprogramma GoneWest.

Het In Flanders Fields Museum zal De Namenlijst op uiteenlopende manieren presenteren en ontsluiten. Bezoekers aan de permanente tentoonstelling worden vanaf 4 augustus 2014 dag op dag geconfronteerd met de bijhorende namen, terwijl de integrale databank in het kenniscentrum geraadpleegd kan worden.

De Namenlijst en het Lichtfront

Voor GoneWest vormt De Namenlijst de ruggengraat van enkele cultureel-artistieke evenementen. Op 17 oktober 2014 werd de frontlinie zoals die ontstond na de onderwaterzetting in 1914 opgelicht over 84 km door 10.000 participanten.

(c) Bart Heirweg

Die avond werden ook de namen van slachtoffers als stille hommage geprojecteerd op drie iconische gebouwen in de Westhoek: op het Albert-I monument in Nieuwpoort, de IJzertoren in Diksmuide en de Belforttoren in Ieper.

De Namenlijst en CWRM

Tijdens de periode 2014-2018 nemen duizenden mensen verspreid over Vlaanderen en de rest van de wereld deel aan de ‘making of’ van de land art installatie CWRM door 600.000 beeldjes uit klei te boetseren.

(c) vzw Ku(n)st

Samen geven deze beeldjes gestalte aan De Namenlijst, de lijst van alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in België. Na het bakken wordt aan elk beeldje een individuele naam uit deze lijst toegewezen door middel van een dog tag, het universele identificatiesysteem voor frontsoldaten. Ook de naam van de maker komt op die dog tag. Zo herenigen verschillende nationaliteiten en generaties zich in de herdenking.